Bistecca Alla Fiorentina – Florens national rätt

Älskar du stora blodiga köttbitar så har du kommit helt rätt! Bistecca Alla Fiorentina, en signatur rätt i Florens och Toscana, är en stor t-bone stek som är tillagad över ved eller kol och ska serveras blodig (rare/medium rare).

Bistecca Fiorentina

Historien bakom den här rätten är lika gammal som staden själv. Det sägs att under Medici familjens tid, så under Festa Di San Lorenzo (ett firande av ett helgon som inträffar den 10 Augusti) delade Medici familjen ut köttbitar till Florens befolkning på piazzorna. En engelsk köpman va under den här tiden på besök i Florens och frågade efter “beef steak” på piazzorna och pekade på köttet, det här ordet var dock för svårt för italienarna att uttalad, så tillslut tillkom ordet bistecca. Sedan dess här den här rätten blivit en av de viktigaste rätterna inom de toskanska köket.

En äkta bistecca kommer ifrån Chianina kossan, en stor vit ko som lever i Val di Chiana regionen. Köttet ska som sagt tillagas blodigt, gillar du inte blodigt kött så har du två möjligheter; prova att äta den blodigt eller beställa en annan rätt. De flesta restauranger vägrar nämligen att tillaga köttet mer och hävdar att det förstör köttet.

blodigt men gott!

blodigt men gott!

Som all annan toscansk mat så tillagas köttbiten väldigt simpel, grillad och enkelt kryddad med lite salt och ibland peppar. Köttet ska njutas av i gott sällskap tillsammans med en flaska god chianti, och gärna lite rostad potatis, vita bönor eller spenat vid sidan av.

Bistecca

 


Här hittar du den bästa bisteccan i Florens:

Trattoria Sostanza – Via del Porcellana, 25/r

Osteria Dei Pazzi – Via Dei Lavatoi 1/r

Trattoria Mario – Via Rosina, 2/r

Utanför Florens:

La Casa del Prosciutto – Via Bosconi, 58, Fiesole

Antica Macelleria Cecchini – Via XX luglio, 11, Panzano in Chianti

Osteria dell’Acquacheta – Via del Teatro,22, 53045 Montepulciano

 

 

 

En reaktion på ”Bistecca Alla Fiorentina – Florens national rätt

Lämna en kommentar