Höstmat i Florens

Hösten kan vara ganska grå i Florens men det finns flera fördelar med att besöka Florens så här års. Förutom att det är mycket mindre turister att trängas med och inte äckligt varmt som det kan vara på sommaren så är det nu som maten är som allra bäst i Florens och Toscana. Här kommer en liten lista över varför alla matfantaster borde resa till Florens under hösten.

Tryffel – Under hösten i Florens så hittar du tryffel på ett flertal restaurangers menyer. Allt ifrån pasta med tryffel, tryffel risotto, tryffel ostar, goda köttbitar toppade med färsktryffel etc. Tryffel är tyvärr alltid lite dyrt men så här års hittar du dom bästa priserna på tryffel. Du kan även handla egen tryffel på matmarknaderna Mercato Centrale och Sant’Ambrogio. Men kom ihåg att färsktryffel ska konsumeras inom några dagar annars tappar de smaken.

Vittryffel ifrån Mercato Centrale

Vittryffel ifrån Mercato Centrale

Pizza med tryffel

Pizza med tryffel

Oliver och Olivolja – November är olivmånaden i Toscana och det är nu du kan få tag på Olio Nuovo (Ny olivolja). Olio Nuovo är alltså helt färsk olivolja, ifrån den första pressningen av säsongen. Den här oljan är krämig med en skarp, pepprig smak och avnjutas ofta på grillat bröd med lite salt. Förutom sin goda smak så ryktas det att Olio Nuovo innehåller en större mängd polyfenoler som sägs minska risken för hjärtsjukdomar och cancer.

Porcini (Karljohansvamp) – I Toscana kryllar det av Karljohansvampar på hösten, eller porcini som italienarna kallar dom för. Mellan Augusti och November ser man Porcini överallt på matmarknader och restauranger. Porcini kan avnjutas i flera olika pastarätter, till kött eller bara enkelt grillat med olivolja och salt, supergott!

Fritterade porcini svampar

Fritterade porcini svampar

Kastanjer – Florens luktar praktiskt taget grillade kastanjer på hösten, då ett flertal försäljare öppnar sina små stånd där de säljer grillade kastanjer överallt runt staden. Castagne, som italienarna säger, hittar du också i många efterrättsrecept på hösten, som färsk ricottakräm med smält choklad och kastanjekräm.

Ricottakräm med choklad och kastanjesås

Ricottakräm med choklad och kastanjesås

En reaktion på ”Höstmat i Florens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s