Hur Man Äter Som En Italienare

Italienare är väldigt duktiga på att äta, och tillskillnad från deras frukostar så är luncherna och middagarna betydligt större. Traditionella måltider i Italien innehåller sällan färre än 3-4 rätter och för en svensk som inte är van så kan det vara väldigt svårt att lyckas få i sig allt, men med töjbara byxor och godaptit så är det bara att njuta och äta.

Antipasti – Italienarna börjar sina måltider med antipati som ordagrant betyder “före måltiden” och betår av lite olika varma eller/och kalla smårätter. I Toscana är det vanlig att man äter olika charkuterier och ostar samt crostini av olika slag till antipasto. Finocchiona, en salami av magert bogkött, kryddat med fänkålsfrön och crostini med kycklinglever är två populära antipastin du kommer stöta på ofta i Toscana.

Antipasti

Antipasti

Antipasti

Antipasti

Primi – Sedan är det dags för primi som är rätten före huvudrätten. Här är det oftast pasta som gäller av alla slag; tortellini, spagetti, ravioli, penne, etc men också gnocchi (pasta gjort på potatismjöl) samt risotto. Soppa går också att äta som primi, som den toscanska grönsakssoppan Ribolita och klassikern Minestrone. Italienarna äter inte kött med sin primi förutom till ett fåtal rätter som t.ex. Ragu (köttfärssås).

Spaghetti al pomodoro

Spaghetti al pomodoro

Secondi – Nu är det dags för huvudrätten som består av kött, fisk eller fågel. I Toscana är det populärt att äta viltkött som secondi t.ex. kanin och vildsvin. En annan känd secondi är också Bistecca alla Fiorentina, som är en stor t-bone stek som serveras blodig. Secondi serveras oftast väldigt simpelt, beställer man en köttbit så är det en köttbit du får och inte massa annat, vill du ha mera så får du beställa Contorni.

Bistecca Alla Fiorentina

Bistecca Alla Fiorentina

Contorni – Contorni är vad man på engelska skulle kalla en “side dish”, alltså en sidorätt med t.ex. potatis, sallad, grönsaker etc. Contorni beställer man som sagt tillsammans med sin secondi.

Dolce – För de som fortfarande lever efter all mat så är det nu dags för efterrätt. Efterrätt kan vara allt från tårtor, glass, kakor, tiramisu, pannacotta m.m.

Dolce

Dolce

Caffe e Ammazzacaffe – Till sist har vi kaffet (som man tar efter sin efterrätt och inte tillsammans med efterrätten). I Italien så dricker man absolut inte cappuccino efter maten eftersom, det anses vara för tungt för magen. Istället dricker man un caffe (espresso) eller caffe macchiato (espresso med en skvätt skummad mjölk). Till kaffet så tar man oftast en digestivo (matsmältare) vilket är en stark spritsort som anses gynna matsmältningen, exempelvis grappa, limoncello, amaro, sambuca etc. Digestivo kallas också för ammazzacaffe som betyder kaffemördare.

Caffe e Ammazzacaffe

Caffe e Ammazzacaffe

Jag kan lova er att ingen går hungrig ifrån en italiensk måltid! Njut, ät långsamt och kom ihåg att det kommer kött efter pastan!

Smaklig måltid!

En reaktion på ”Hur Man Äter Som En Italienare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s