Att Tänka På När Man Ska Hyra Lägenhet i Florens

Det finns många saker man ska tänka på när man vill hyra lägenhet i Florens, här kommer en lista med några tips.

Internet

Är du I florens för att studera eller för att bo en längre period så kan det vara väldigt viktigt att man har internet i sin lägenhet. Men en del lägenheter erbjuder tyvärr inte detta. Absolut kan du fixa eget internet men då måste du ha ett italienskt bankonto eller köpa en 3G sticka som räcker ungefär 1 dag innan du har använt upp allt internet. Därför är det absolut enklast är att se till att det redan finns internet i lägenheten du väljer.

Räkningar

Gas och el kostar en förmögenhet i Italien och de flesta lägenheterna har tyvärr inte räkningar inkluderat i månadshyran. Tänk därför på att inte slösa med el och gas och ta med er varma kläder och tofflor om ni ska vara här under vinterhalvåret (italienska lägenheter är oftast väldigt kalla). Men det går också att hitta lägenheter där räkningarna redan är inkluderade i hyran och ibland går det också att göra upp en deal med din hyresvärd för att få ett fast pris på räkningarna varje månad.

Grannskapet

Bor du i centrala Florens så kan det bli ganska högljutt på gatorna även sent på kvällarna. Gillar du att sova på kvällarna så fråga runt och inspektera grannskapet innan du bestämmer dig för en lägenhet. Kolla efter barer, klubbar, hårt trafikerade gator etc. Jag bodde t.ex. under min första tid i Florens, precis bakom il Duomo. Perfekt läge, men tyvärr låg också sjukhuset precis där plus en sopkontainer utanför mitt fönster.  Det blev därför många tidiga morgnar då jag vaknade av ambulanssirener eller höga oljud när sopkontainen skulle tömmas. Men kom ihåg att öronproppar kan hjälpa väldigt mycket.

Screen Shot 2014-11-07 at 15.16.05

Grannar

Det kan vara smart att fråga sin hyresvärd vad för folk som bor i byggnaden. Bor det barnfamiljer och äldre par så kanske inte sena kvällar med folk över kommer gå hem hos grannarna (italienare är inte rädda för att säga till). Eller om du råkar hamna i en byggnad full med studenter så får du själv vara beredd på många kvällar med högmusik och höga röster.

Betalning

Det är många hyresvärdar som vill att du betalar hyran kontant (eftersom de inte vill skatta). Jag har själv aldrig haft något problem med det här, de flesta hyresvärdarna är pålitliga och professionella, men se ändå alltid till att du skriver ett litet kvitto/bevis tillsammans med din hyresvärd så att du har bevis på att du har betalat. Men eftersom reglerna för att hyra ut lägenheter börjar bli mycket mer stränga i Italien så är det mer och mer hyresvärdar som faktiskt följer reglerna och tillåter att du betalar genom banköverföring.

Hör gärna av er om ni behöver hjälp när det kommer till lägenhetssökande 🙂

 

På min baksida

På min baksida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s